Onderzoeken

Het koolhydraatarme dieet is niet voor niets zo populair. Het is dieet met weinig koolhydraten en veel vetten is een effectieve en bewezen manier om gewicht te verliezen. Het heeft ook krachtige voordelen om het risico op uiteenlopende aandoeningen te verminderen waaronder het metabool syndroom en diabetes type 2. Het ketogeen dieet wordt hiernaast al vanaf 1921 gebruikt als alternatieve behandeling van epilepsieaanvallen. In al die jaren is er veel onderzoek gedaan naar de voordelen en effecten van het dieet. Een selectie van deze onderzoeken is op deze pagina te vinden.

Gewichtsverlies

Keto gewichtsverlies
Dat het ketogeen dieet werkt is tegenwoordig voor niemand een verrassing. Onderzoeken hebben aangetoond dat het ketogeen dieet je kan helpen bij gewichtsverlies. Het verlies van gewicht is groter dan bij een dieet met veel koolhydraten. In dit onderzoek1 wordt aangetoond dat het ketogeen dieet effectiever is dan een dieet met meer koolhydraten, waarbij de calorie- en eiwitinname gelijk was.

Meer vetverbranding tijdens sporten

Vetverbranding keto
Het ketogeen dieet helpt je om sneller vetten te verbranden. Dit krijgt het dieet voor elkaar doordat opgeslagen vetten voor energie gebruikt worden en maar weinig glucose. In dit onderzoek2 onder hardlopers kwam naar voren dat het ketogeen dieet meer vet verbruikt dan een dieet met weinig vetten. De grafiek toont aan dat het ketogeen dieet 2.3 keer zoveel vet verbruik als het dieet met weinig vet.

Minder eetlust

Eetlust
Honger is één van de belangrijke redenen waarom mensen met een dieet stoppen. Het kan er ook voor zorgen dat iemand het dieet niet volhoudt en overgaat tot snacken om de honger te stillen. Een succesvol kenmerk van het ketogeen dieet is dat het de eetlust en het gevoel van honger vermindert. In dit onderzoek3 naar de invloed van het ketogeen dieet op de eetlust komt naar voren dat de deelnemer aanzienlijk minder honger hebben. Niet alleen had de groep deelnemers die het ketogeen dieet volgden minder honger maar verloren ook 46% meer gewicht.

Lager triglyceridenniveau

triglyceridenniveau
Een hoog gehalte wordt gelinkt aan een hoger risico op hart- en vaatziekten. In dit onderzoek4 komt naar voren dat het ketogeen dieet effectiever is in het verlagen van het triglyceridengehalte dan een dieet met weinig vet en veel koolhydraten. Het ketogeen dieet zorgt hiernaast voor meer gewichtsverlies, een lager bloedsuikergehalte en het verlaagt de ratio van triglyceriden en HDL.

Minder buikvet

Buikvet Keto
Dat teveel buikvet niet goed voor gezondheid is weet iedereen. Het is een risicofactor voor verschillende aandoeningen type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Het ketogeen dieet biedt een voordeel om dit risico te verminderen. In dit onderzoek5 komt naar voren dat vooral mannen het buikvet aanzienlijk kunnen verminderen met het ketogeen dieet. Zoals te zien in de grafiek is het ketogeen dieet (VLCK) effectiever voor het verminderen van het buikvet dan een dieet met weinig vet (LF). De resultaten zijn het grootst bij de mannen die deelnamen aan het onderzoek, mogelijk doordat mannen meer vet in dit gebied opslaan.

Epilepsieaanvallen verminderen

Epilepsie keto
Het ketogeen dieet is ooit in de jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkeld als behandeling van epilepsieaanvallen. In dit onderzoek6 komt naar voren dat 75.8% van de kinderen met epilepsieaanvallen een vermindering van het aantal aanvallen zag. Na een periode van 6 maanden was bij de helft van de patiënten het aantal aanvallen met 90% of meer verminderd. De helft van deze groep had helemaal geen last meer van aanvallen.

Bloedsuikergehalte verlagen

Het hedendaagse eetpatroon bestaat voor veel mensen uit teveel koolhydraten. Op de lange termijn kan dit voor een verslechterde functie van het insuline hormoon leiden waardoor het bloedsuikergehalte hoog blijft. Dit is niet gewenst en kan leiden tot verschillende chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekten. Het ketogeen dieet kan een belangrijk onderdeel zijn van het verlagen van een hoog bloedsuikergehalte. Dit wordt aangetoond in dit onderzoek7 waarin te zien is dat het bloedsuikergehalte sterk kan dalen als dit gehalte te hoog is.

Meer gewichtsverlies dan andere diëten

Een koolhydraatarm dieet leidt tot meer gewichtsverlies en verbetering van de gezondheid dan een dieet met weinig vet en calorieën. In vergelijkende onderzoeken8 met een dieet met weinig vetten en calorieën is het ketogeen dieet superieur en zijn de resultaten veel beter. Dit is zelfs het geval als het aantal calorieën gelijk is. In één van de onderzoeken9 kwam naar voren dat mensen dieet het ketogeen dieet volgden 2.2 keer meer gewicht verloren dan personen die een dieet met weinig calorieën en vetten volgden.

Koolhydraten verminderen

In een onderzoek10 onder mensen met overgewicht en diabetes type 2 dat slechts een week duurde werd de inname van koolhydraten verlaagd naar 21 gram of minder per dag. Na deze week was het ketonengehalte in de urine 27 keer hoger dan voor het onderzoek. In andere onderzoeken gaat men meestal uit van maximaal 20 tot 50 gram koolhydraten per dag om in ketose te raken, als het dieet gebruikt wordt voor afvallen en het bestrijden van risicofactoren van chronische aandoeningen.

Lager bloedsuikergehalte

bloedsuikergehalte
In een onderzoek11 naar het effect van het ketogeen dieet op diabetes type 2 is aangetoond dat het dieet effect heeft op het bloedsuikergehalte. In dit onderzoek was 95,2% van de deelnemers in staat om na 6 maanden de medicatie voor het verlagen van glucose te stoppen of te verminderen. Toch is het niet verstandig om zonder overleg met de behandelend arts aan het dieet te beginnen. In combinatie met medicatie kan het ketogeen dieet mogelijk een ander effect hebben waardoor de dosering van de medicatie waarschijnlijk aangepast moet worden.

Deze pagina wordt aangevuld met relevante onderzoeken. Heb je een interessant onderzoek gevonden? Laat het ons dan weten in de reacties.

Plaats een reactie