Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Minder eetlust tijdens het ketogeen dieet: hoe dit precies werkt

Als je op zoek bent naar een lange termijn oplossing om het gewicht eraf te houden dan kan ketose je helpen. Ketose onderdrukt het hongergevoel wat voor veel mensen een bevrijding is in tegenstelling tot de reguliere diëten. Wie denkt niet de hele dag aan eten tijdens een normaal dieet? Eén van de redenen waarom de ouderwetse diëten met heftige calorierestricties niet werken is omdat deze je erg hongerig maken zodat je ieder moment van de dag snakt naar een snack. Als je in ketose bent dan doe je dat niet.

Onderzoeken tonen aan dat de eetlust in het begin toeneemt, gevolgd door een daling van de eetlust waarna de eetlust op den duur weer naar normaal terugkeert. Vaak is de eetlust dan nog lager dan wat je tijdens een normaal eetpatroon waarneemt. Om dit voor elkaar te krijgen is ketose noodzakelijk.

Hoe ketose de honger onderdrukt

Wanneer je begint met het ketogeen dieet dan eet je meer vetten, niet iets meer vetten maar veel meer vetten. Tegelijkertijd dump je alle nutteloze suikers en koolhydraten zoals brood, rijst en pasta. Zodra je deze fase eigen hebt gemaakt en je nog maar weinig van deze koolhydraten binnenkrijgt nemen de schommelingen in de bloedsuikerspiegel af. Deze schommelingen zorgen er normaal gesproken voor dat je je slap voelt als je een paar uur niet gegeten hebt. Je lichaam snakt dan naar koolhydraten en dit merk je lichamelijk in de vorm van een zwak en slap gevoel. Doordat je deze schommelingen onder controle houdt heb je niet meer last van de intense honger en het onverzadigde gevoel.

Ghreline

Terwijl je ketose bent zijn er meer ketonen aanwezig in je bloed. Deze ketonen hebben invloed op hormonen de honger controleren zoals ghreline. Ghreline is het hongerhormoon omdat het de eetlust stimuleert. De aanmaak ervan is het hoogst op moment dat het lichaam geen eten krijgt, bijvoorbeeld tijdens vasten. Zo neemt ghreline toe in de periode voor een maaltijd en neemt het af na de maaltijd. Hoe meer ghreline, hoe meer honger je hebt. Anderzijds betekent een lager niveau dat je minder honger hebt. In een normale situatie nemen de ghreline niveaus toe als je aan het afvallen bent. Dit is niet het geval als je in ketose bent1,2. Ketose onderdrukt de toename van ghreline zodat de eetlust niet wordt opgewekt. Een ander onderzoek in het European Journal of Clinical Nutrition uit 2013 toont aan dat de deelnemers die het ketogeen dieet volgden na 8 weken niet meer honger hadden dan normaal. In deze 8 weken waren deze personen echter 12.5 procent in lichaamsgewicht afgevallen 3

Maakt het uit hoeveel je in ketose bent?

Je bent in ketose als er sprake is van ketonen in je bloed. Na een nacht slapen is er bij bijna iedereen sprake van een lichte vorm van ketose. Er is dan een minimale hoeveelheid ketonen aanwezig in je bloed van ongeveer 0.1 mmol/l. Als deze ketonen in je bloed aanwezig zijn dan zijn er vaak ook ketonen in de urine aanwezig. Dit kun je meten met behulp van de ketosticks. Bij een lichte verkleuring van de strip is er sprake van 0.5 mmol/l. Aangezien iedere verkleuring betekent dat je in ketose bent zijn alle concentraties boven 0.5 mmol/l even goed. In een recent onderzoek dat in 2015 gepubliceerd is werd aangetoond dat een ketonengehalte van 0.5 mmol/l voldoende is om de eetlust aanzienlijk te verminderen4.

Minder eetlust tijdens het ketogeen dieet: hoe dit precies werkt
3.9 (77.14%) 14 stemmen

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Meer Artikelen

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]