Hoelang het ketodieet volgen: tijdelijk of permanent?

Als het op gezond eten aankomt is er geen “one-size-fits-all” oplossing. Wat voor de één werkt om op een gezond gewicht te blijven kan voor de ander leiden tot een geleidelijke toename van lichaamsgewicht. Niemand is hetzelfde en dat geldt ook voor het resultaat van de uiteenlopende diëten. Wat er wel gezegd kan worden is dat het ene dieet voor meer mensen werkt dan het andere dieet. Het ketogeen dieet is één van de diëten dat voor veel mensen een positief effect heeft waarbij niet alleen afvallen een voordeel is maar ook een verbeterde gezondheid. Vooral dit laatste is van belang als we kijken naar hoelang je het ketogeen dieet moet volgen.

Door de koolhydraten in grote aantallen te schrappen profiteer je namelijk van verschillende voordelen van de gezondheid. Dit gaat veel verder dan alleen het verminderen van het lichaamsgewicht. Hoelang je het ketogeen moet volgen hangt dus af van je doel: afvallen en gezond worden of langdurig gezond blijven. Het ketodieet kan voor een relatief korte periode gevolgd worden om af te vallen maar ook voor een lange periode om te profiteren van alle voordelen voor de gezondheid.

Doel: afvallen

Als afvallen je doel is dan ligt het voor de hand dat je het net zolang volhoudt totdat je je ideale gewicht bereikt hebt. Voor de één betekent dit anderhalf maand terwijl dit voor de ander een half jaar is. Daarbij lukt het de meeste mensen niet om voldoende af te vallen in een korte periode zoals een maand. Dit komt doordat het verbranden van vet niet meteen volop gebeurt als je de koolhydraten reduceert. Het lijkt er misschien op dat het vet op je lichaam drastisch afgenomen is maar dat is vaak deels te verklaren door het vochtverlies in de eerste periode. Dit kan misleidend zijn als je denkt dat je veel bent afgevallen maar het uiteindelijk bijna alleen maar vocht is. Zodra je na de korte periode weer begint met het eten van koolhydraten komt het vocht snel weer terug en neemt ook je gewicht weer toe.

Niet lang genoeg

Om deze reden wordt het aangeraden om het ketogeen dieet niet voor hele korte periodes te volgen. In de praktijk zorgt dit alleen maar voor teleurstellende resultaten. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan het gebrek aan koolhydraten. In eerste instantie heeft het tijd nodig om over te schakelen naar het gebruik van vetten en ketonen (ketose). Dit kan voor sommige mensen tot drie weken duren voordat ketonen gemeten worden. Vervolgens ben je nog niet fat adapted wat betekent dat je lichaam gewend is geraakt aan het verbruiken van vetten in plaats van koolhydraten. Met andere woorden, je profiteert pas echt van het ketodieet en het verminderen van koolhydraten als het voor een wat langere periode gedaan wordt. In de praktijk betekent dit vaak minimaal 8 weken voordat er pas echt goed geprofiteerd wordt van het dieet.

Doel: gezond worden en blijven

diabetesAnderen die het dieet volgen om gezonder te worden zien ketogeen eten niet zozeer als een tijdelijk dieet maar als een levensstijl. Deze personen doen niets anders dan ketogeen eten. Denk bijvoorbeeld aan mensen met insulineresistentie en diabetes die gezonder willen worden en blijven. Het ketogene eetpatroon biedt vele voordelen voor deze groep mensen; niet tijdelijk maar voor de periode dat het eetpatroon volgehouden wordt. Voor deze mensen is stoppen met deze manier van eten misschien helemaal geen optie en is het permanent volgen van dit eetpatroon de beste optie om gezond te blijven.

Als je van plan bent om het dieet voor een lange periode te volgen of keto wilt blijven eten dan is het essentieel dat je voeding in orde is en je lichaam voorzien wordt van alle benodigde voedingsstoffen. Bij het ketodieet is de inname van elektrolyten belangrijk om de stoffen in het lichaam op peil te houden. Dit zijn bijvoorbeeld kalium, magnesium, calcium maar ook zout. Dit betekent dat je in ieder geval voldoende groenten moet eten tijdens het dieet. De groenten leveren de vitamines en mineralen die je nodig hebt maar ook vezels voor de vertering. Met veel vlees, vis en eieren krijg je niet veel vezels binnen waardoor het essentieel is om dit uit andere bronnen te halen. Mocht het niet genoeg in de voeding aanwezig zijn dan worden supplementen aanbevolen om tekorten en eventuele bijwerkingen te voorkomen.

Op gewicht blijven

Als je al afgevallen bent en de nodige kilo’s kwijt bent dan is het een natuurlijke reactie van het lichaam om verder gewichtsverlies te voorkomen. Dit is waarom het steeds moeilijker wordt om gewicht te blijven verliezen. Je lichaam vraagt om meer eten omdat het de reserves weer wil aanvullen. Als je weer terugvalt op de koolhydraten en je normale eetpatroon dan ga je langzaam weer terug naar de beginsituatie. Het is een logisch vervolg als je na het afvallen weer doorgaat met het eetpatroon voor je begon.

Als het verminderen van koolhydraten je geholpen heeft om gewicht te verliezen waarom dan niet permanent minder koolhydraten blijven eten? Misschien dat 20 gram koolhydraten per dag niet je wens is maar iets meer koolhydraten is geen probleem als je op gewicht wilt blijven. Door je lichaamsgewicht en vetten op je lichaam te monitoren, terwijl je langzaam en stapsgewijs de koolhydraatinname verhoogt, kun je exact meten welk effect de koolhydraten hebben. Als je geaccepteerd hebt dat koolhydraten niet je vriend zijn en eiwitten gematigd nodig zijn voor ieder mens dan is vet het antwoord. Dit betekent niet dat je continu onbeperkt vetten moet eten als je op gewicht wilt blijven. Laat je lichaam de keuze maken door niet meer te eten dan nodig en alleen te eten wanneer je lichaam er echt om vraagt.

Hoelang het ketodieet volgen: tijdelijk of permanent?
3.8 (76.15%) 26 stemmen

1 comment Add Comment

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]