Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Het effect van het ketogeen dieet op duursport en spiergroei

Het ketogeen dieet is enorm populair. Dat is niet zonder reden. Het ketogeen dieet bestaat al een lange tijd en heeft veel overeenkomsten met bekende diëten als het Atkins en het paleodieet. Het draait vooral om ketose; de toestand waarin je lichaam zich bevindt als vetten voor energie gebruikt worden. Sporten terwijl je in ketose bent heeft een voordeel en dat is de grotere mogelijkheid om vet te verbranden tijdens de oefening. Als je de maximale prestaties wilt behalen dan is dit niet eenvoudig tijdens het ketogeen dieet, zelfs niet als je het dieet al langer volgt. Daarvoor is een koolhydraatrijk dieet nog steeds effectiever en dat ook zo blijven. Voor recreatief sporten zijn de prestaties tijdens het ketogeen dieet echter voldoende1.

Glycogeen opslag

Bij een normaal eetpatroon zoals de meeste Nederlanders deze kennen zijn koolhydraten in overvloed aanwezig. Als je bijvoorbeeld brood eet dan worden de koolhydraten afgebroken tot glucose. De glucose komt terecht in het bloed waardoor het bloedsuikergehalte stijgt en het vervolgens voor energie gebruikt kan worden. Zoals iedereen weet dragen koolhydraten bij aan betere sportprestaties, waarbij het vooral voor duursporters een aanzienlijk verschil maakt.

De opslagen glucose kan het lichaam niet onbeperkt van energie voorzien. De voorraden kunnen leeg raken na ongeveer 2 uur sporten. Bij de één gebeurt dit sneller dan bij de ander en is per persoon verschillend. Als dit gebeurt dan kom je de man met de hamer tegen; je raakt vermoeid, hebt geen energie meer en de prestaties nemen snel af. Om dit te voorkomen kiezen veel duursporters ervoor om veel koolhydraten te eten zodat de voorraden voldoende gevuld zijn. Het laden van koolhydraten is hier onderdeel van.

Hardlopen

Ketogeen dieet en duursporten

Tijdens duursporten op een lage intensiteit worden de vetten meer gebruikt en voor een hoge intensiteit worden meer koolhydraten gebruikt. In een onderzoek2 naar het ketogeen dieet onder duursporters werd duidelijk dat het overslag punt van vetten naar koolhydraten hoger ligt bij het ketogeen dieet. De sporters die het ketogeen dieet volgden gebruikten vet tot 70.3% intensiteit terwijl de sporters die veel koolhydraten aten slechts tot 54.9% intensiteit voornamelijk vet gebruikten. Dit zegt verder niets over de prestaties. Meer vetten verbruiken tijdens het sporten is misschien voordelig voor afvallen maar niet zozeer voor betere prestaties. Over het algemeen wordt gedacht dat vetten niet snel genoeg energie kunnen leveren voor duursporters.

Ketogeen dieet en spiergroei

De onderzoeken die tot nu toe uitgevoerd zijn laten geen voordeel zien voor het ketogeen dieet op de prestaties van krachttraining en andere hoge intensiteit trainingen. Dit komt doordat koolhydraten hierbij een grote rol spelen. De koolhydraten zijn bijvoorbeeld nodig voor het herstel na een training maar wat nog belangrijker is dat het invloed heeft op de ATP systemen. Tijdens hoge intensiteit trainingen is ATP de voornaamste energiebron. Op dit moment heeft geen enkel onderzoek aangetoond dat het ketogeen dieet de hoge intensiteit prestaties kan verbeteren ten opzichte van een dieet met meer koolhydraten.

Vetverbranding

In een onderzoek3 waarin twee groepen atleten gevolgd werden volgde het ene deel een ketogeen dieet en het andere deel geen dieet. De ketogeen dieet groep verbruikte tijdens het sporten 230% meer vet dan de groep zonder dieet.