Keto.nl

Bulletproof Koffie: Wat is het en hoe maak je het?

Designed by Dragana_Gordic

Nederlanders en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vele eeuwen geleden namen handelslieden koffie uit exotische oorden mee naar ons land.

In Nederland drinken we vandaag de dag gemiddeld zelfs 150 liter koffie per jaar. Het oer-Hollandse bakkie pleur helpt je de dag door te komen dankzij de stimulerende werking van cafeine. Terwijl de één het drinkt met suiker (NIET KETO), de ander met melk is er nu ook een versie met boter en olie: bulletproof koffie (WEL KETO!).

Wat is Bulletproof Koffie?

In de Verenigde Staten is bulletproof koffie een razend populaire trend.

Het is koffie aangevuld met boter en MCT olie. Bedenker van de koffievariant is gezondheidsexpert en bio-hacker Dave Asprey. Deze maakte in Tibet kennis met thee dat aangevuld werd met yak-boter. Terug in de Verenigde Staten ontwikkelde hij de bulletproof koffie. In tegenstelling tot normale koffie wordt er geen suiker of melk aan toegevoegd maar boter en olie.

De koffie is bedoeld voor het ontbijt en bestaat bijna volledig uit vetten.

Wat is het voordeel aan Bulletproof Koffie?

De grote vraag is waarom je boter en olie aan koffie moet toevoegen.

Volgens de bedenker van de koffie levert het een boost in concentratie op, onderdrukt het de gevoelens van honger en helpt het bij afvallen. Uiteraard speelt de cafeïne uit de koffie een rol en levert het een alertheid op zoals je gewend bent van koffie.

Volgens Asprey zorgt de combinatie met de boter en Brain Octane Oil (of MCT olie) ervoor dat je direct begint met het verbranden van vet.

Er zit een kern van waarheid in het verhaal van Asprey. Maar het is niet zo dat je na 1 kop bulletproof koffie al gegarandeerd een directe mentale helderheid hoeft te verwachten.

Als onderdeel van een ketogeen dieet kun je met het gebruik van MCT-olie inderdaad de productie van ketonen in je lichaam een boost geven. Bij een koolhydraattekort maakt je lichaam ketonen aan als vervangende brandstof voor de hersenen.

Deze ketonen vormen een uiterst potente brandstof voor de hersenen. 

Hieronder zie je een lijstje met concrete voordelen die direct zijn gelinkt aan ketose en ketonen:

In de meeste gevallen is het dus niet zo dat bulletproof koffie een magische elixer is die je meteen mentale superkrachten geeft, maar als onderdeel van een gebalanceerd en voedzaam ketogeen dieet kan het zeker bijdragen aan betere cognitieve en fysieke toestand.

Hoe maak je de koffie?

Ten eerste maak je eerste de normale koffie zoals je dat normaal ook doet. Vervolgens doe je dit in een blender en voeg je een eetlepel (gras)boter en 1 eetlepel MCT-olie toe.

In plaats van MCT olie wordt ook wel kokosolie gebruikt. Zet de blender aan en mix het geheel totdat er een schuimkraag ontstaat. De bulletproof koffie is klaar voor consumptie. In onderstaand filmpje legt Dave Asprey uit hoe je bulletproof koffie maakt.

Het verhaal dat hij vertelt over de verschillende myotoxines (gifstoffen) die in koffie kunnen zitten is inmiddels niet bijster relevant meer. 

Koffiefabrikanten wassen over het algemeen de koffiebonen, waardoor de aanwezigheid van myotoxines in koffie ook bij normale koffiebonen minimaal is. De Brain Octane die Asprey in onderstaand filmpje gebruikt is een duurdere variant van MCT-olie, maar je kunt dus ook een goedkopere MCT-olie gebruiken.

Recept bulletproof koffie

Wat heb je nodig?

Voor het maken van bulletproof koffie heb je uiteraard koffie nodig. In het originele recept wordt gezegd dat het alleen met de échte Bulletproof Coffee Beans te maken is maar je kunt ook de koffie gebruiken die je normaal gesproken ook gebruikt. Er is geen speciale koffie nodig om bulletproof koffie te maken. MCT-olie kun je halen bij één van de vele webshops die het aanbieden.

Wat is MCT olie?

MCT olie staat voor olie met vetzuren met een middellange keten. Het is de Engelstalige afkorting voor Medium-chain triglyceriden. Bij MCT vetzuren gaat het om de ketens vetzuren die een lengte hebben van 6 tot 12 ketens. Door de korte ketens worden deze vetzuren makkelijker door het lichaam verteerd, op een andere manieren dan vetzuren met een lange keten.

De vetten leveren op deze manier snelle energie en worden niet opslagen als vetreserve. Deze eigenschap is ook de reden waarom het gebruikt wordt in bulletproof coffee.

(bron: myrecipes.com)

 

Door MCT-olie kun je de volgende 7 Wetenschappelijk Bewezen Gezondheidsvoordelen van MCT-olie ervaren:

Vanwege de bovenstaande voordelen van MCT-olie wordt dit product ook toegepast tijdens het zogenaamde MCT-ketogeen dieet, dat is bestemd voor epilepsiepatiënten

Wat is grasboter?

Grasboter is afkomstig van koeien uit de wei die gras hebben gegeten en vrij geleefd hebben. Volgens verschillende onderzoeken heeft deze botersoort veel meer waardevolle nutriënten. Het is een soort van roomboter dat iets geler van kleur is en meer gezonde vetten bevat.

Grasboter is over het algemeen ook zachter van structuur dan boter van koeien die graangevoerd zijn. Dit komt omdat de samenstelling van vetzuren in grasboter anders is.

Het bevat van nature selenium, magnesium, zink, lecithine, koper, jodium en vitamine A, D en E.

De relatie met het ketogeen dieet

Boter en olie: twee vetrijke substanties die perfect passen binnen de richtlijnen van het ketogeen dieet. Bij het ketogeen dieet bestaat het grootste deel uit vetten waardoor de bulletproof koffie een uitstekende manier is om snel wat extra en goede vetten binnen te krijgen.

Een kop bulletproof koffie kan al snel 250 tot 400 calorieën leveren die bijna alleen uit vetten gehaald worden. In een dieet waarbij je bijna geen koolhydraten mag eten is deze koffievariant een makkelijke manier om vetten binnen te krijgen.

Belangrijk om te onderstrepen is dat het belangrijk is dat je niet teveel leunt op bulletproof koffie om aan je dagelijkse macronutrienten te komen.

Je kunt jezelf namelijk in ketose brengen en houden door de hele dag drankjes te brouwen met MCT-olie en kokosolie. Misschien nog wat extra exogene ketonendrankjes naar binnen gieten om je ketonenwaarden in het bloed wat op te krikken.

Maar dit is NIET waar een gezond ketogeen dieet voor staat.

Je wilt een zo breed mogelijk spectrum aan voedingsstoffen uit vlees, vis, groenten, zuivel en gezonde vetten binnen zien te krijgen tijdens het ketogeen dieet, eventueel aangevuld met gerichte supplementen.

Zodra je tijdens een ketogeen dieet teveel gaat leunen op verfijnde, geïsoleerde vetten zoals MCT-olie dan krijg je niet genoeg waardevolle micronutriënten binnen die cruciaal zijn voor een goede gezondheid.

Om je hierover te informeren hebben we een artikel gewijd aan het belang van een voedzaam ketogeen dieet.

De smaak?

Het eerste wat veel mensen denken is dat het niet lekker is. Smaken verschillen, maar doordat MCT olie een neutrale smaak heeft proef je alleen een wat romige koffie. Doordat er veel vetten in de koffie zitten voel je je goed vol na een enkele kop koffie. Dit is ook de reden waarom veel mensen het als ontbijt drinken.

Het mooie aan Bulletproof Koffie is dat je verschillende varianten kunt maken en je verschillende ingrediënten naar eigen smaak en inzicht toe kunt voegen.

Zo kun je specerijen toevoegen die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben zoals kurkuma en cacaopoeder. Naast de gezonde eigenschappen van deze antioxidantrijke voedingsstoffen, geven ze ook nog eens een andere, lekkere smaak aan de koffie.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook collageenpoeder toevoegen voor wat extra eiwitten.

De schrijver van de bestseller over Het Pioppi Dieet, de Engelse cardioloog Dr. Aseem Malhotra, laat in zijn boek weten dat hij ook regelmatig een variant van Bullletproof Koffie drinkt, bestaande uit:

Je kunt dus je eigen ’twist’ geven aan bulletproof koffie. Wel is het belangrijk om te benadrukken dat melk geen goede optie is om toe te voegen. Dit komt omdat melk relatief veel koolhydraten bevat.