Het Targeted Ketogeen Dieet, vaak afgekort als TKD, is een variatie op het ketogeen dieet. Het is bedoeld voor sporters die meerdere keren per week trainen. Bij het dieet wordt net zoals bij een normaal ketogeen dieet het aantal koolhydraten tot een minimum verlaagd. De verhouding bestaat ook uit weinig koolhydraten, veel vetten en voldoende eiwitten. Dit is hetzelfde als bij het normale ketogeen dieet. De uitzondering is dat voor en na een training wel koolhydraten genomen worden. Voor de training mag een kleine hoeveelheid koolhydraten gegeten worden. Dit is ervoor bedoeld om meer energie en kracht te hebben tijdens de training. Het Targeted Ketogeen Dieet is met name bedoeld voor hoge intensiteit sporten zoals krachttraining. De pre-workout koolhydraten geven het lichaam een tijdelijke boost doordat de glycogeen voorraden gevuld woren zodat je beter door de trainingssessie komt.
Meer kracht
Er zijn niet veel onderzoeken over het targeted ketogeen dieet in verband met het ketogeen dieet maar veel mensen ervaren meer energie en kracht als voor deze vorm van het ketodieet gekozen wordt. Met een tijdelijke toevoeging van meer koolhydraten aan het dieet is het makkelijker om de training vol te houden. Het werkt echter voor iedereen anders waardoor het vooral zaak is om voor jezelf uit te zoeken of dit voor je werkt.
Hoeveel koolhydraten?
Voor de training mag 25 tot 50 gram koolhydraten gegeten worden. Deze worden een uur tot 30 minuten voor de trainingssessie ingenomen zodat het lichaam nog wat tijd heeft om het te verwerken. Snel verteerbare koolhydraten die snel omgezet worden naar glucose hebben de voorkeur. Het lijkt misschien wat tegenstrijdig met het dieet maar veel mensen ervaren dat suikerproducten zoals AA-drink of energybars daar geschikt voor zijn. Het doel van het TKD is dat je net genoeg koolhydraten binnenkrijgt om je van meer energie en kracht te voorzien van de training.
Hoeveel kan ik sporten met het Targeted Ketogeen Dieet?
De koolhydraten die je voor de training eet zijn niet voldoende om persoonlijke records te vestigen. Daarvoor is het aantal koolhydraten niet voldoende. De koolhydraten zijn ervoor bedoeld om je door de training te laten komen. Als je niet te intensief sport dan zorgen de koolhydraten ervoor dat je de sessie makkelijker kunt volhouden. Het is dan een goede combinatie van het in ketose zijn wanneer je niet sport en energie tijdens het sporten.
In en uit ketose
Doordat je koolhydraten eet duurt het niet lang voor je uit ketose bent. De koolhydraten verhogen het bloedsuikergehalte waardoor er geen ketonen meer gemeten worden tijdens een test. Tijdens en na de training, wanneer de suikers gebruikt worden, gaat dit echter weer naar beneden. Zo is het mogelijk dat je na enkele uren na de training alweer in ketose bent. Wederom geldt dat dit per persoon verschilt hoe snel dit gebeurt.
Tijdelijk minder vetten
Houdt er rekening mee dat de extra koolhydraten gelijk staan aan extra calorieën. Als afvallen je doel is dan is dit misschien niet wat je wil. De oplossing hiervoor is gedurende de dag minder vetten te eten zodat het totale aantal calorieën voor de dag gelijk blijft. De extra koolhydraten die je voor de training binnenkrijgt zijn dan in feite een vervanging voor een aantal vetten.
Hallo mijn naam is Bobby en ik dank u voor de website en de goede informatie die u verstrekt. Ik volg nu al drie weken het ketogeen dieet en ik ben zeer tevreden over de bereikte resultaten.
Ik zou nu graag het targeted ketogeen dieet willen volgen aangezien ik elke dag sport :
1 uur krachttraining (onderhoudstraining) gevolgd door 30 min duurtraining.
Kunt u mij wat meer advies geven over het innemen van koolhydraten voor en nà de training en hoe dit van invloed is op het normale schema van het ketogeen dieet?
Met vriendelijke groeten,
Bobby.
Je kunt 25 tot 50 gram koolhydraten een half uur voor de training nemen bij het targeted ketogeen dieet, in de vorm van snelle suikers. Tijdens het sporten verbruikt het lichaam altijd een mix van koolhydraten, vetten en eiwitten. De verhouding van deze drie macronutrienten hangt af van de soort en duur van de training. Bij krachttraining gebruik je voornamelijk koolhydraten. Aangezien je bij het ketogeen dieet geen voorraden glycogeen meer hebt vul je dit aan met de snelle suikers voor de training, met het doel deze te verbruiken tijdens de training. Dit heeft geen invloed op de rest van je schema. Houdt er wel rekening dat je deze koolhydraten voor de training meeneemt in de berekening van wat je dagelijks binnenkrijgt. Het is ook mogelijk dat je tijdelijk uit ketose bent doordat insuline hoger is. Een paar uur na de training hoor je vervolgens weer in ketose te raken.
Bedankt voor deze info!
Als sporter met ongeveer 4 keer per week lopen en nog 1à2 keer per week kracht training vraag ik me af hoe dit TKD toe te passen?
Ook eventueel in aanloop van een marathon, als ook tijdens de marathon?
Hoi Veerle,
Bedankt voor je vraag. We hebben op Keto.nl ook nog andere artikelen over Het Targeted Ketogeen Dieet (binnenkort gaan we alles samenvoegen).. het volgende artikel bevat meer gedetailleerde informatie over het Targeted Ketogeen Dieet:
https://keto.nl/sport-lifestyle/het-targeted-ketogeen-dieet/
Mocht je naar aanleiding van dat artikel nog vragen hebben, stuur ons een berichtje op info@keto.nl 🙂