Keto en Cholesterol

Als je keto eet, dan heb je het vaker gehoord. De meest voorkomende reactie van mensen die niet bekend zijn met het ketogene dieet en de keto-lifestyle, is dat je aderen er dicht door slibben, je een hartaanval zult krijgen en daaraan zult overlijden.

Ik krijg steeds weer de vraag hoe mensen op een ketodieet zouden moeten reageren op dit soort reacties. Keto-diëters vragen me continu welk bewijs ze op kunnen voeren om aan te tonen dat keto niet gevaarlijk is.

Om eerlijk te zijn, irriteert dat me behoorlijk.

Wat me irriteert, is niet het feit dat mensen op een ketogeen dieet naar bewijs zoeken. Dat is geweldig, dat vind ik helemaal te gek.

Wat me wél irriteert is dat mensen die een keto-dieet doen, het gevoel hebben dat ze zich moeten verdedigen. Je bent niemand een verklaring schuldig en je zou je nooit hoeven te verdedigen vanwege je persoonlijke voedingskeuzes.

Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid en je kunt alleen jezelf antwoord geven. Je bent niemand anders uitleg verschuldigd over je voeding.

Maar goed, genoeg over mijn ergernissen.

Terug naar de vraag: wat zeg je tegen iemand die claimt dat keto leidt tot dichtgeslibde aderen, hart- en vaatziekten, hartaanvallen of de dood?

Het eerste wat ik in antwoord hierop zeg, is: waarom denk je dat dat waar is?

Het punt is, de meeste mensen weten niet echt WAAROM ze geloven dat keto gevaarlijk is, ze praten alleen maar na wat ze hun hele leven al horen. En ze hebben dus geen echte basis voor hun geloof.

Ik bedoel, ze hebben geen echte wetenschappelijke basis voor hun geloof. Het idee dat hoge cholesterolniveaus gevaarlijk zijn, staat bekend als de ‘hartziektehypothese’. Deze hypothese werd in 1955 geïntroduceerd door Ancel Keys en stelt dat het consumeren van veel verzadigd vet je cholesterol verhoogt en dat een verhoogd cholesterolniveau leidt tot verstopte aderen en hartkwalen veroorzaakt.

Het eerste deel van die hypothese klopt. Het tweede deel klopt niet.

Eet je veel verzadigde vetten, dan verhoogt dat je cholesterol.

Dus? Waarom is een verhoogd cholesterolniveau slecht?

Nou, het blijkt dat dit, in zijn algemeenheid, niet het geval is. Maar het is ingewikkelder dan dat. Dit vraagt om nadere uitleg, dus laten we even beginnen bij het begin.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een molecuulsoort die behoort tot de zogeheten ‘sterolen’. Iedere cel in je lichaam heeft cholesterol nodig. 75% van de gemiddelde hoeveelheid cholesterol die je nodig hebt, wordt door je lichaam geproduceerd. De overige 25% krijg je binnen via je voeding. Uitsluitend dieren gebruiken cholesterol. Het gemiddelde menselijk lichaam bevat grofweg 30 tot 40 gram cholesterol, waarvan het grootste deel zich bevindt in celmembranen. Zo ongeveer iedere cel kan cholesterol maken.

De meeste mensen zijn bekend met het feit dat er twee soorten cholesterolmoleculen bestaan: HDL (High-density Lipoproteïne) en LDL (Low-density Lipoproteïne). Meestal worden deze twee soorten moleculen respectievelijk goed en slecht genoemd. Maar dat is een beetje te simpel gesteld.

In de eerste plaats is de lipoproteïne in dit verhaal een speciale molecuul die één specifieke taak heeft, namelijk cholesterol vervoeren. Dus als je mensen hoort praten over HDL- of LDL-cholesterol, dan hebben ze het niet echt over cholesterol, maar bedoelen ze de proteïne die om de cholesterol heen zit. Deze lipoproteïnen bestaan in verschillende formaten. HDL is een groter proteïnedeeltje en LDL is een kleiner proteïnedeeltje.

Als je dus iets hoort over HDL- en LDL-niveaus, dan gaat het in feite over de omvang van grotere en kleinere proteïnedeeltjes. Onthoud dat HDL en LDL niet de cholesterol zijn, maar de verpakkingen waarin de cholesterol wordt vervoerd.

Maar wacht… er is meer.

In feite zijn er twee verschillende soorten LDL-deeltjes (doorgaans ‘patronen’ genoemd). Patroon A LDL is groot, ‘pluizig’ en drijvend. Patroon B LDL is klein en compact. Proteïnen van patroon B LDL hebben de neiging vast te komen zitten in de hoekjes en gaatjes van bloedvaten (slagaderen in het bijzonder). Dit zijn de primaire boosdoeners als het gaat om dichtgeslibde aderen. De proteïnen van patroon A LDL zijn te groot om in de bloedvaten te blijven steken.

Dus, als je me nog kunt volgen, dan zie je dat patroon B de ‘boze’ LDL is en patroon A de ‘aardige’ LDL. Onthoud dat ze niet slecht zijn vanwege hun taak; die bestaat uit het verplaatsen van cholesterol door het lichaam. Ze zijn slecht vanwege hun formaat. Hoe kleiner de transportproteïne, hoe ongezonder.

Oké, dus HDL is de grotere lipoproteïne, een patroon A LDL is de grotere vorm van LDL. Deze worden allebei als ‘goed’ gezien. Als het aankomt op cholesterol transporterende proteïnen geldt dus dat groter beter is.

ONTHOUD: de cholesterol IN LDL en HDL is hetzelfde. Het is alleen de maat van de molecuul die om de cholesterol heen zit, die anders is.

Wat houdt een cholesteroltest in?

Het zijn deze verschillen in molecuulformaten die het mogelijk maken om de verschillende soorten lipoproteïnen te meten. Als je mensen dus hoort praten over hun HDL- of LDL-waarden, dan hebben ze het over het aantal HDL- of LDL-moleculen in hun bloed. Over het algemeen is meer HDL goed. Over het algemeen is minder LDL goed.

Maar wacht even, weet je nog dat er twee maten LDL-deeltjes waren: patroon A (‘aardig’) en patroon B (‘boos’)?

De standaard cholesteroltest meet niet de maten van de LDL-deeltjes (LDL-P). Hij meet alleen de TOTALE hoeveelheden (het totale cholesterol, het totale HDL en het totale LDL). Zonder inzicht in de daadwerkelijke maten van de lipoproteïnen geeft de hoeveelheid LDL echter niet noodzakelijkerwijs een nauwkeurig beeld.

 

Het probleem is dat het de B-deeltjes zijn die de grootste problemen veroorzaken. Vergeet niet dat de het de B-deeltjes zijn die, omdat ze zo klein zijn, vast komen zitten in de hoekjes en gaatjes van je ader- en vaatwanden. Meer B-deeltjes zal dus ongezonder zijn. Meer A-deeltje hoeft echter niet per se slecht te zijn. Maar als het enige wat je weet het TOTALE LDL is (zoals dat meestal het geval is), dan heb je geen flauw idee van de eigenlijke verhouding tussen de verschillende deeltjes. Het is dus mogelijk dat een hoge LDL-waarde, zonder enige context of nader onderzoek, geen enkel probleem hoeft te zijn.

De oplossing is behoorlijk eenvoudig. Vraag om een LDL-P-test om een beeld te krijgen van de verhouding tussen je LDL-patronen.

Voor HDL geldt dat het geen probleem is als de waarden hoger zijn, aangezien het wordt beschouwd als een goede cholesterol-lipoproteïne.

Wat is het verband tussen keto en cholesterol?

Kort gezegd zal een uitgebalanceerd ketogeen dieet je cholesterol waarschijnlijk verhogen. De reden hiervoor is dat keto de nadruk legt op grote hoeveelheden verzadigde vetten in het dieet, en hoge waarden op dit vlak verhogen je cholesterol. Vanwege Ancel Keys hebben we geleerd dat een hoog cholesterolgehalte een probleem is. Maar, om het even bot te zeggen, Ancel Keys zag het verkeerd. In deze meta-analyse van 21 goed geformuleerde onderzoeken was de conclusie dat er absoluut geen verband is tussen hoge cholesterolniveaus en hartkwalen of hart- en vaatziekten.

In feite toonde deze studie zelfs aan dat keto een gunstig effect heeft op biomarkers als cholesterol, die in verband worden gebracht met hartziekten.

Een ketodieet zal je cholesterolniveau dus (waarschijnlijk) verhogen, maar er bestaat geen enkel wetenschappelijk causaal verband tussen verhoogde cholesterolniveaus en hartkwalen of hart- en vaatziekten. In feite hebben studies zoals degene die ik hiervoor noemde aangetoond dat keto een GUNSTIGE invloed heeft.

Conclusie

Keto zal je cholesterol verhogen, omdat je lichaam meer cholesterol uit je voeding krijgt. En raadt eens wat je lichaam doet als je meer cholesterol uit je voeding haalt… inderdaad, het stopt met de aanmaak van cholesterol. Aangezien 75% van je cholesterol wordt aangemaakt in je lichaam, zal je lichaam dat percentage naar beneden brengen als je meer cholesterol eet. Je lichaam is niet dom; het weet wat het nodig heeft.

Eet dus meer vet. Geniet ervan. En vertel andere mensen dat cholesterol helemaal oké is.

Of vraag gewoon of je hun portie bacon mag hebben.

Keto en Cholesterol
Beoordeel

2 comments Add Comment

 1. Hallo,
  Is het mogelijk om hier in Nederland een LDL-p test te laten doen?
  Via Google vind ik daar geen informatie over.
  Mijn cardioloog zegt dat deze test duur is en alleen in het kader van wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.
  Ben benieuwd.
  Groet, Menno

  Beantwoorden

Een reactie plaatsen

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]