De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten.
Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben (1)
Als je je bloedsuikerspiegel stabiel wil houden dan wil je dus producten nuttigen die een zo laag mogelijke glycemische index hebben. Producten met een hoge glycemische index doen de bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor je lichaam insuline afgeeft.
Een verhoogde afgifte van insuline kan een negatief effect hebben op ketose.
Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index doen je bloedsuikerspiegel snel stijgen, vervolgens wordt er veel insuline afgegeven door de alvleesklier. Vervolgens remt insuline verschillende processen af in jouw lichaam die ketose mogelijk maken.