Het Cyclisch Ketogeen Dieet gaat uit van verschillende periodes om af te vallen. In deze periodes eet je verschillende verhoudingen van koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij het Cyclisch Ketogeen Dieet, ook wel afgekort als CKD, eet je 5 of 6 dagen per week veel vetten, veel eiwitten en bijna geen koolhydraten. De volgende dag of twee volgende dagen eet je vervolgens weinig vet maar veel eiwitten en veel koolhydraten. Het wordt vooral gebruikt door gevorderde sporters (met veel spiermassa) die willen afwisselen tussen periodes van lege en volle glycogeen voorraden. Voor beginners wordt deze variant op het ketogeen dieet niet aanbevolen.
- 5-6 dagen: veel vet, gematigd eiwit, weinig koolhydraten
- 1-2 dagen: weinig vet, veel eiwit, veel koolhydraten
Hoe werkt het?
Bij het Cyclisch Ketogeen Dieet wordt het aantal koolhydraten sterk verminderd. Je eet minder koolhydraten maar meer vetten en eiwitten. Op een gegeven moment zijn er geen koolhydraten meer beschikbaar voor energie. Dit werkt hetzelfde als bij het normale ketogeen dieet. Het lichaam moet dan op zoek naar een andere brandstof voor het lichaam. Deze brandstof is vet. Gedurende de eerste periode van het CKD komen er geen koolhydraten het lichaam binnen. Dit betekent dat de glycogeen voorraden steeds leger raken. Het doel is om de glycogeen voorraden volledig te legen voordat de periode met veel koolhydraten begint. In de periode met weinig koolhydraten worden de trainingen gedaan. Dit kan bijvoorbeeld van maandag t/m vrijdag. De trainingen helpen om de voorraden sneller op te maken.
Dagen met veel koolhydraten
Voor één of twee dagen per week wordt er veel meer koolhydraten gegeten, meer eiwitten en weinig vetten. De meeste mensen gaan uit van 70 procent koolhydraten, 15 procent eiwit en 15 procent vetten. Er zijn mensen die alles eten in deze periode en “cheaten” maar dat is niet verstandig. Tijdens deze periode raak je uit ketose. De koolhydraten verhogen het bloedsuikergehalte en er wordt meer insuline aangemaakt als gevolg. In deze periode worden de glycogeen voorraden gevuld door de grote hoeveelheid koolhydraten die ingenomen worden. Dit zijn voornamelijk de voorraden glycogeen in de spieren. Het glycogeen is namelijk de voornaamste brandstof voor de spieren. Het doel van het bijvullen van de reserves is dat de spieren zich weer kunnen opladen en je genoeg energie hebt om de spiermassa goed te gebruiken.
Let op, er zijn weinig tot geen onderzoeken gedaan naar deze variant. De richtlijnen zijn voornamelijk samengesteld op basis van ervaringen. Bij het Cyclisch Ketogeen Dieet en het Targeted Ketogeen Dieet is het verstandig om te testen hoe het voor je werkt voordat je besluit om het voor een lange periode te doen.