Keto.nl

Koolhydraatarme snacks en tussendoortjes

Bij het ketodieet eet je weinig koolhydraten. Zelfs zo weinig dat je je kunt afvragen wat je nu eigenlijk wel en niet mag eten. Als je koolhydraatarm wilt eten dan tellen niet alleen de hoofdmaaltijden mee maar ook wat je tussendoor eet. Een Snickers of appel als tussendoortje is jammer genoeg niet mogelijk. Nu lijkt het er misschien op dat er niets overblijft dat je wel als snack kunt eten maar je hebt nog keuze genoeg. Deze tussendoortjes bevatten allen erg weinig koolhydraten zodat ze passen bij het ketogeen dieet en elk ander koolhydraatarm dieet:

  1. Kom groentesoep
  2. Kleine gehaktbal met mayonaise
  3. Blokjes kaas met komkommer
  4. Olijven
  5. Halve komkommer met peper en zout
  6. Gekookt ei (of twee)
  7. Ongezouten noten (30 gram amandelen, walnoten, paranoten)
  8. 100 gram cherrytomaten
  9. Mozzarella met tomaat en peper
  10. Ham en kaas op satestokjes
  11. Plakjes gerookte zalm met rucola
  12. 100 tot 150 gram volle griekse yoghurt (met MCT olie)
  13. Haring met uitjes
  14. Blikje makreel
  15. Blikje tonijn met mayonaise
  16. Augurk met ham
  17. Hüttenkäse met noten
  18. Omelet met spinazie
  19. Groentekebabs (BBQ of grill)
  20. 100 tot 150 gram kwark (met MCT olie)
  21. Gevulde champignons met roomkaas
  22. Gegrilde puntpaprika met gehakt en kaas
  23. Groentesalade met fetakaas
  24. Macadamia noten

Het verschil

Wat je al snel merkt als je de lijst met koolhydraatarme snacks bekijkt is dat de smaken anders zijn dan wat je verwacht van een “snack”. Dit komt doordat er geen producten met suiker in de lijst vermeld worden. Klassieke tussendoortjes zoals een chocoladereep of popcorn bevatten veel suiker en zoals je waarschijnlijk al weet zijn suikers en koolhydraten in feite gelijk, in de ogen van je lichaam. Als je geen of weinig koolhydraten wilt eten dan is de zoete smaak die je gewend bent verleden tijd. Tenminste, de zoete smaak van voedingsmiddelen met suiker. Als je toch een zoete smaak wilt dan kun je eventueel zoetstoffen of Slimpie toevoegen aan sommige snacks in de lijst.

Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket te vermelden wat het product precies bevat. Lees het etiket van het product en je ziet meteen of er suikers of koolhydraten in zitten.

Minder koolhydraten, meer calorieën

Als je de macronutriënten van veel van de snacks analyseert dan kom je er al snel achter dat veel van de tussendoortjes voornamelijk uit eiwitten of vetten bestaan, of uit koolhydraatarme groenten. De snacks die voor het grootste deel uit vetten bestaan bevatten veel calorieën. Dit komt doordat een gram koolhydraten maar 4 kilocalorieën energie levert maar een gram vet maar liefst 9 calorieën. Als je niet teveel calorieën wilt eten dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat de snacks op deze pagina meer calorieën kunnen bevatten. Bijvoorbeeld, een vetrijk product van 30 gram kan hierdoor bijvoorbeeld 270 calorieën bevatten terwijl een koolhydraatrijk product van 30 gram maar 120 calorieën bevat.

Hoeveel koolhydraten per snack?

Bij het ketogeen dieet wil je niet teveel koolhydraten eten. Het liefst bevat de snack hierdoor zo weinig mogelijk koolhydraten. Geen koolhydraten is zelfs nog beter maar dan wordt de keuze aanzienlijk kleiner. Als je toch iets wilt eten als snack of tussendoortje met koolhydraten kies dan voor een portie waardoor je niet meer dan 5 gram koolhydraten binnenkrijgt. Geen 5 gram koolhydraten per 100 gram maar in het totaal.

Wat vind jij een lekker en koolhydraatarm tussendoortje? Laat het ons weten in de reacties.

3.7 / 5 ( 27 stemmen )