Keto.nl

Ketonen

Ketonen zijn een type zuur dat door het lichaam aangemaakt wordt wanneer vetten als energiebron gebruikt worden. De zuren worden in de lever aangemaakt. Dit komt in verschillende situaties voor. Het is mogelijk dat iemand een koolhydraatarm dieet volgt, zwanger is en veel braakt of overgeeft maar het komt ook voor bij diabetici. Afhankelijk van de oorzaak is het mogelijk dat de aanmaak van ketonen gewenst is of niet. Bij het ketogeen dieet, waar deze website zich op richt, is de productie van ketonen een teken dat het dieet voldoende aangepast is om te profiteren van de voordelen. Aan de andere kant is de aanwezigheid van ketonen een slecht teken voor diabetici. Ketonen hebben in dat geval een nadelig effect op de stofwisseling.

Wat zijn ketonen?

Er zijn drie verschillende types ketonen: bèta-hydroxyboterzuur, acetoacetaat en aceton. Deze komen vanuit de bloedstroom in de urine terecht waarna deze uitgeplast worden. Aceton verlaat het lichaam via de adem. Dit is een opvallende geur die mensen ruiken als het lichaam in ketose is.

Ketonen en een koolhydraatarm dieet

Een aangepast dieet zonder koolhydraten laat het lichaam denken dat het uithongert of dat er gevast wordt. De koolhydraten waar het lichaam om vraagt worden niet geleverd door de voeding. Om het lichaam toch goed te laten functioneren is het lichaam gedwongen om vetten om te zetten. Bij het omzetten van het vet worden ketonen aangemaakt, ook wel bekend als ketolichamen. Ketonen worden in de lever geproduceerd. Deze ketonen spelen een grote rol in het succes van het ketogeen dieet.

Ketose

Als er ketonen worden aangemaakt door het lichaam dan verkeert het lichaam in een andere metabolische staat. Dit wordt ketose genoemd. Als het ketogeen dieet gestart wordt dan duurt het drie tot vijf dagen voor het lichaam in ketose is. Je kunt aan de adem ruiken om erachter te komen of je in ketose bent maar dit is niet echt betrouwbaar. Ketonen zijn ook op andere manieren te meten.

Meer ketonen in het bloed

Een essentieel onderdeel van het ketogeen dieet is ketose. Gepaard met ketose stijgt het ketonengehalte in het bloed. Naarmate je het dieet blijft volgen gebruikt het lichaam meer vet met de ketonen als energiebron. Het aantal ketonen in het bloed kan met een speciale ketonenmeter gemeten worden wat in de meeste onderzoeken gedaan wordt. Dit wordt gedaan door bloed te prikken in de vinger. Je bent in ketose als het ketonengehalte tussen 0.5 en 3.0 mmol/L ligt.

Meer ketonen in de urine

Een andere manier om het ketonengehalte te meten is met een ketostrip en urine. Deze strip wordt in de urine gehouden en vervolgens verkleurt de strip als je in ketose bent. De strip meet het aantal ketonen dat in de urine zit. Het is een snelle en eenvoudige manier om thuis te controleren of je ketose bent. Deze ketostrips zijn goedkoop maar geven je een goede inschatting of er ketonen aanwezig zijn in de urine. Je kunt over de strip plassen maar je kunt ook eerst in een container plassen en de strips in de urine onderdompelen. Als je in ketose bent dan verkleurt de strip. Het maakt daarbij niet uit in welke mate de strip verkleurd. Je moet wel even wachten tot de strip verkleurd. Dit gebeurt meestal pas na 15 tot 30 seconden. Op de zijkant van de fles kun je zien in welke mate ketonen aanwezig zijn in de urine. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de verkleuring, hoe meer ketonen aanwezig zijn in de urine. De ketose teststrips kun je hier verkrijgen:

100 strips € 7,95 Info & Bestel
50 strips € 12,99 Info & Bestel

Meer ketonen in de adem

Als je net begint met een dieet waarmee je ketose raakt dan is het mogelijk dat je adem anders gaat ruiken. Nu eet je waarschijnlijk meer vis dat een bepaalde geur met zich meedraagt waardoor de geur van je adem wijzigt maar dit komt ook door de aanmaak van ketonen. Doordat er meer ketonen in je lichaam aanwezig zijn verlaten deze ook in een grotere hoeveelheid je lichaam. Een deel ervan verlaat je lichaam door de adem. Hierdoor kan je adem anders ruiken dan normaal. De één vind het een fruitachtige geur terwijl de ander het meer als chemisch bestempeld. De andere en misschien zelfs wat stinkende geur is een goed teken.

Het vertelt je dat je in ketose raakt. Het is niet gevaarlijk maar het hoort bij het proces van ketose. Je kunt de slechte adem verminderen door suikervrije kauwgom te nemen en meer water te drinken. Ketonen in de adem kun je meten met een ketonenmeter maar deze zijn niet goed verkrijgbaar een aardig prijzig. Ketonen in de adem kunnen gemeten worden met een ademanalyse hoewel dit minder accuraat is dan wanneer je een bloedtest doet. Bij deze meting wordt aceton gemeten wat één van de drie1 ketonen is tijdens ketose. Als je in ketose bent dan verlaat meer aceton2 je lichaam via de adem.

Gebruik van ketonen

Tijdens een periode van uithongering, zoals we dat nu in de Westerse wereld niet meer kennen, gebruiken de hersenen na drie dagen al voor 25 procent3 energie uit ketonen. Als de uithongering aanhoudt dan stijgt dit zelfs naar 60 procent4.

Ketonen en calorieën

Als je in ketose bent dan gebruikt het lichaam de ketonen als brandstof. De spiermassa wordt niet gebruikt voor energie. Een gram ketonen levert 7 calorieën energie. In vergelijking met het vet waar het vandaan komt is dit minder. Vetten leveren 9 calorieën per gram. Het is echter meer dan de calorieën uit koolhydraten. Koolhydraten leveren 4 calorieën per gram. Ketonen die niet gebruikt worden verlaten het lichaam via de urine. Ze worden dus niet omgezet naar vetten.

3.9 / 5 ( 60 stemmen )