Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Goede voornemens dieet voor 2018: het ketodieet

De jaarwisseling komt dichterbij en iedereen denkt na over de goede voornemens voor 2018. Je zoekt op Google of Start.be naar tips over gezondheid, op zoek naar goede tips om snel te kunnen afvallen.

De januari van het aankomende jaar is een nieuwe start waarbij iedereen goede voornemens heeft; of dit nu stoppen met roken is, meer bewegen of gezonder leven. Afvallen en een ideaal gewicht staan bij velen op het verlanglijstje voor 2018. Volgens onderzoek van ING heeft maar liefst 1 op 4 Nederlanders met goede voornemens afvallen als doel1. Het ketogeen dieet kan je helpen om 2018 goed te beginnen en eindelijk een echte start te maken met het afvallen.

Ketogeen dieet, ketodieet of ketogene levensstijl.

Het ketogeen dieet

Het ketodieet helpt duizenden Nederlanders om iedere dag beetje bij beetje dichterbij het gewenste lichaamsgewicht te komen. Niet alleen worden de mensen slanker maar het gaat ook gepaard met meer energie en een verbeterde focus en concentratie. Het verschil met een normaal dieet met weinig calorieën en voortdurend zin in eten? Het ketodieet laat je veel vetten eten terwijl je steeds minder honger krijgt. Zodra je je lichaam leert om op vetten te leven in plaats van koolhydraten kom je in aanraking met de vele voordelen die deze levensstijl met zich meebrengt. Het is namelijk niet een dieet maar een andere manier van eten.

In het kort

Het ketodieet legt de aandacht op de gezonde vetten, veel groenten en hoge kwaliteit eiwitbronnen. Het aantal koolhydraten wordt sterk verminderd, in het begin naar slechts 20 gram koolhydraten per dag. Deze koolhydraten zijn de voorkeursbron van energie voor je lichaam. Als je echter niet voldoende koolhydraten eet dan moet het lichaam op zoek naar een alternatieve bron van energie waarna het uitkomt bij de vetten (en ketonen). Doordat je meer vetten eet krijg je nog altijd voldoende calorieën binnen, alleen veel minder koolhydraten. Als je dit enkele dagen volhoudt raak je in ketose. Dit is een metabool proces waarbij je lichaam overgaat tot het gebruiken van vetten voor energie. Het gevolg is dat de toename van lichaamsvet stopt en je lichaam zelfs overgaat tot het gebruik van deze lichaamsvetten om energie van te maken. Dit is wat je wilt als afvallen je doel is; minder lichaamsvet.

Wat mag ik eten?

Zoals gezegd wordt het aantal koolhydraten sterk gereduceerd. Brood, rijst, pasta en nog veel meer producten kun je niet meer eten. In ruil voor al deze koolhydraatrijke producten eet je meer vlees, vis en eieren maar ook veel meer groenten. Je leest hier wat je precies kunt eten tijdens het ketodieet.

Hoeveel mag ik eten?

In een ideale situatie eet je iets minder dan wat je lichaam verbruikt. Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Iedere dag is je verbruik immers anders. Er zijn echter gemiddeldes waar je vanuit kun gaan op basis van verschillende factoren die je verbruik bepalen. Hoeveel calorieën je per dag kunt eten en wat de verdeling vetten, eiwitten en koolhydraten is kun je berekenen met de keto calculator.

De voordelen

buikHet grootste voordeel van het ketogeen dieet is dat het een effectieve manier is om je lichaamsgewicht te verminderen. Het heeft echter veel meer gezondheidsvoordelen die verder gaan dan enkel afvallen. Het ketodieet helpt je bij het balanceren van de bloedsuikerspiegel zodat de toename van vetten van op het lichaam stopt. In het begin neemt je energie af en voel je je sneller vermoeid maar daarna neemt je energie toe, voel je je fitter, energieker en ervaar je meer concentratie. Op den duur zijn er geen verlangens meer naar suiker en geen erge honger. Eén van de grootste voordelen van het ketodieet ten opzichte van andere diëten is de verminderde eetlust. Doordat het bloedsuikergehalte onder controle is heb je niet te maken met die sterke verlangens naar zoet eten. Misschien dat je dit in het begin van het dieet nog wel hebt maar na verloop van tijd, wanneer je lichaam fat adapted is, nemen de verlangens naar zoet eten af.

Hoeveel gewicht kan ik verliezen?

Een veel gestelde vraag over het ketogeen dieet is “hoe snel kan ik gewicht verliezen en hoeveel?”. Het antwoord is nooit hetzelfde; het verschilt namelijk per persoon. Het heeft te maken met je genen, gewicht, geslacht, vetpercentage, fitheid en nog veel meer factoren. Sommigen verliezen in de eerste maand 5 kilo terwijl anderen “slechts” 1 kilo lichter worden. Uiteindelijk is elk lichaam anders, niemand heeft dezelfde levensstijl en zo heeft het ketogeen dieet ook nooit hetzelfde effect. Je weet pas hoe het voor jou werkt als je het probeert.

Beginnen?

Voor je begint met het ketogeen dieet is het verstandig om je eerst in te lezen over hoe het dieet precies werkt, wat je wel of niet kunt eten en of het bij je levensstijl past. Zo kun je op deze website veel artikelen vinden over dit dieet en verwijzingen naar boeken die je nog meer informatie kunnen geven. Dit zijn de stappen om te beginnen met het ketodieet.

Vermijd suiker

De allereerste stap is het vermijden van suiker; toegevoegde suikers maar ook producten met suiker. Denk bijvoorbeeld aan jus d’orange, cola, saus, vla en noem het maar op. Als je alle producten met suiker erin vermijdt kom je al een heel eind. Een natuurlijke vervanger van suiker zoals honing is ook een vorm van suiker. Houdt er rekening mee dat suiker in veel producten aanwezig is, waarschijnlijk meer dan je denkt.

Graanproducten vermijden

broodDe volgende stap is het vermijden van de graanproducten zoals brood, rijst en pasta. Dit betekent geen brood meer tijdens je pauze en geen aardappelen meer tijdens het avondeten. Deze stap is voor veel mensen moeilijk. Dit komt omdat dit soort producten bij veel mensen een groot aandeel hebben in de dagelijkse voeding. Als je deze producten vermijd dan is het aantal koolhydraten al sterk gereduceerd.

Eet meer vetten

Terwijl je minder suikers en koolhydraten eet en drinkt is er wel een iets nodig als vervanging. Dat zijn vetrijke producten. Bij het ketodieet eet je voornamelijk vis, vlees, eieren, olie en andere producten met veel vetten. Deze bevatten veel calorieën waardoor je in gewicht minder nodig hebt. Probeer zoveel mogelijk goede vetten te eten die in natuurlijke producten voorkomen. Voorkom bijvoorbeeld dat je producten die uit de frituur komen eet en andere producten met transvetten. Verzadigde vetten zijn geen probleem, transvetten wel. De kwaliteit van wat je eet is altijd van belang. Kies voor vers eten wanneer het kan en voorkom dat je teveel voorverpakt voedsel eet waar veel aan toegevoegd is om het langer houdbaar te maken.

Eet je eten

Het is makkelijk om je eten vloeibaar naar binnen te werken. Denk aan de eiwitshake om snel wat meer eiwitten binnen te krijgen of de bulletproof koffie als ontbijt. Op de lange termijn is dit echter niet aan te raden. Voedsel kauwen is altijd beter dan drinken. Probeer zo weinig mogelijk je eten te drinken en zoveel mogelijk daadwerkelijk te eten.

Zit je eraan te denken om het ketogeen dieet in 2018 te volgen? Laat het weten in de reacties.

Schrijf je in en ontvang een
GRATIS Keto Weekmenu.

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

8 reacties Plaats reactie

 1. Eind oktober begonnen met Keto en in twee maanden 10 kilo kwijt. Met de feestdagen naar mijn idee op gewicht gebleven en was goed te doen qua keuzes. Twee verjaardagen, weekend weg, sinterklaas, kerst, oud en nieuw en toch zoveel afvallen? Ik had het niet voor mogelijk gehouden.
  Reden om te beginnen was voor mij het gebrek aan energie en mij altijd down voelen, maar niet depressief zijn. Met keto is het net alsof je dope gebruikt. Je bruist van de energie en valt nog af ook. Fantastisch! Nog een maand op 25 gram koolhydraten en dan langzaam opbouwen. Ik heb er trouwens hulp bij. Een echte aanrader!

  Beantwoorden
  • Hai Vanessa,

   Lekker bezig,die hulp kan ik wel gebruiken hoe kan ik daarmee in contact komen.
   En bereken jij alles door wat je gebruikt om te koken of gebruik je alleen de keto ingrediënten en maak je wat lekkers.

   Vriendelijke goed,

   Chana

   Beantwoorden
 2. Ik ben 4 dagen geleden gestart met keto en IF. Voel me vrij goed maar doordat ik streef naar Vegan valt t nog niet mee om mijn eiwitdoel te halen en toch onder de 25 gram koolhydraten te blijven. Dus daar valt nog veel aan te leren.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

[Keto Weekmenu]
[Keto Weekmenu]